21 April 2018
facebook twitter youtube Google+

Harta


Prognoza meteo


Sondaj
În ce perioadă din an vă efectuați de obicei călătoriile turistice?
Articole » Supraviețuire » Alpinism » Echipament alpinism » Echipamentul minimal necesar pentru cățărare


 

Coarda este cel mai important material tehnic, de calitatea si folosirea ei corecta depind securitatea si viata membrilor echipei. Pentru cumpărarea unei corzi, unul din principalele criterii este eticheta UIAA care atesta ca produsul respecta normele de calitate si securitate impuse de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism. Conform normelor UIAA se face deosebirea între o coarda simpla si o semicoarda. Orice coarda cu eticheta UIAA este marcata la capete cu cifra 1 pentru coarda simpla, 1/2 pentru semicoarda si cu doua zerouri intersectate pentru corzile gemene. Coarda simpla îsi gaseste utilizarea prioritar în escalada sportiva, în traseele usoare de alpinism si în turele de escalada pe gheata. Semicoarda se foloseste exclusiv în traseele alpine dificile si lungi si în turele de escalada mixta (gheata si stânca), coarda introducându-se alternativ în buclele echipate. Corzile gemene se folosesc împreuna exact ca o coarda simpla nefiind acceptate totusi în escalada sportiva.

Coarda simpla are urmatoarele caracteristici: diametrul variaza între 10 si 12 milimetri, lungimea 50 metri, forta de soc maxima suportata 9.000-10.000 N (~920-1.000 Kg.), alungirea statica  variaza între 6,5-8%, numarul minim de caderi normate  6, forta de rupere: 25.000 N (~2550 Kg.), greutate 65-77 g/m.

Corzile care nu sunt atestate de UIAA nu au aceleasi calitati ca cele omologate dar în general sunt relativ bune. Testele UIAA sunt efectuate cu greutati de 55 Kg. pentru semicoarda, respectiv 80 Kg. pentru coarda simpla si pentru o pereche de corzi gemene, simulându-se caderi cap de coarda de 5 metri înaltime cu factor de cadere 2. Se foloseste exclusiv o metoda de filare statica. Corzile de calitate sunt impregnate hidrofug si au denumirea comerciala “superdry”. În general durata de viațăa unei corzi este apreciata în functie de numarul de caderi normate UIAA, astfel o coarda ce rezista la 6 caderi are o durata de viata de 400 ore de folosire. Se recomanda folosirea corzii pentru o perioada de 2 ani pentru cataratorii „de duminica” si de 1 an pentru utilizarile intense. Durata de utilizare garantata de firma producatoare este de 5 ani, daca nu se depaseste durata de folosire exprimata în ore, darmaterialul îmbatrâneste în depozit chiar daca nu este folosit.

Hamul este confectionat din chinga de cel putin 5 cm. latime, prevazut cu cureluse pentru reglarea si ajustarea în functie de grosimea piciorului, iar marimile variaza în functie de lungimea taliei (L-XXL) iar greutatea scaunului este de aproximativ 300-400 g. Hamul trebuie bine strâns pentru a repartiza uniform efortul în caz de soc.

Încaltamintea se folosesc espadrile speciale pentru catarare, cutalpa flexibila, foarte buna aderenta la stânca, greutate redusa, forma ergonomica adaptata dupa laba piciorului. Espadrilele se poartă de obicei cu un numar mai mic decât cel normal, astfel încât sa strânga putin și trebuie sa se închida bine pentru a evita pierderea lor în timpul escaladei. În lipsa espadrilelor se folosesc bocanci cu talpa rigida (daca e posibil Vibram) care trebuie sa corespunda perfect piciorului. Bocancii sunt foarte apreciati pentru turele cu pasaje artificiale, unde se merge mult la scarite.

Carabinierele se confectioneaza din duraluminiu, au formă trapezoidala pentru a evita încarcarea clapetei. Conform normelor UIAA sarcina de rupere minima a unei carabiniere este de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transversale. Pentru a se evita deschiderea accidentală a clapetei se folosesc carabiniere cu filet care îsi gasesc utilizari la dispozitivele de asigurare si la rapel. Greutatea variaza între 55-90 g.

Buclele folosesc la prelungirea lantului de asigurare în scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele sau prin prezenta unghiurilor datorate schimbarilor de directie pe linia traseului. Majoritatea buclelor rezista pâna la forte de 21-22 KN si sunt confectionate din chinga cu sectiune tubulara sau plina. Lungimea unei bucle poate avea trei valori (dupa normele UIAA): 11 cm - bucla mica, 17 cm - bucla medie 25 cm - bucla mare și bucle lungi (50-70 cm) folosite pentru tavane si trasee sinuoase.

Casca este un element foarte important în practicarea alpinismului, rolul ei fiind de a absorbi maxim de energie, deformându-se pâna la rupere, cu respectarea valorilor de soc impuse prin normele UIAA.

Optul de rapel este folosit ca dispozitiv de frânare prin frecare la coborâre, dar si pentru asigurare în trasee. Se confectioneaza din duraluminiu anodizat (rezistenta sporita la frecari) si are multiple forme (normal, cu urechi, dreptunghiular) si grosimi.Greutatea sa este de aproximativ 100 g. Anumite modele sunt tratate pentru a se încalzi mai greu la frecarile cu coarda.

Dispozitivul Gri-Gri reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare pentru căse blocheaza automat la soc si ramâne blocat suportând sarcini de pâna la 9 KN. Atunci când se depaseste aceasta valoare critica a rezistentei echipamentului si a corpului uman începe sa scape coarda permitând celui ce asigura sa opreasca caderea prin frânare cu mâna.

Saculetul pentru carbonatul de magneziu este confecționat din materiale textile impermeabile si are diferite forme si modele ergonomice.Galerie foto
  • Echipamentul minimal necesar pentru cățărare

Data adaugare: 17-03-2012 12:45 autor: Marius Stefan
   
Ultima modificare : 06-05-2012 07:41

Comentarii