21 April 2018
facebook twitter youtube Google+

Harta


Prognoza meteo


Sondaj
În ce perioadă din an vă efectuați de obicei călătoriile turistice?
Articole » Supraviețuire » Orientare » Deplasarea » Deplasarea în teren pe timpul nopții


    Caracteristicile generale a unui reper bun la deplasarea pe timp de zi se aplică şi la alegerea reperelor pe timp de noapte. Oricum, odată cu lăsarea întunericului nu uitaţi următoarele lucruri când alegeţi reperele:

 (a) Noaptea culorile dispar iar obiectele iau înfăţişarea unor siluete gri sau negre. Dacă alegeţi un reper pe   timpul zilei datorită culorii distinctive, nu va mai avea aceeaşi valoare odată cu lăsarea întunericului.

(b) Pe timp de noapte, reperele trebuie să fie mai apropiate decât pe timp de zi.

 (c) Pe timpul întunericului, reperele trebuie să aibă o siluetă distinctivă. Silueta copacilor , tufişurilor şi obiectelor similare se va schimba deoarece le veţi vedea din unghiuri uşor diferite când urcaţi sau coborâţi dealuri şi când ocoliţi obstacole.

Deplasarea după un azimut fără repere. Pe timp de noapte poate fi atât de întuneric încât să nu poţi vedea la nici un pas în faţa ta. În acest caz, trebuie să urmaţi un azimut fără repere. Singurul mod de a te deplasa pe direcţia azimutului este da a folosi frecvent busola. Practica, experienţa şi răbdarea vă vor face capabili să menţineţi direcţia de deplasare în orice condiţie. Dar natura umana nu permite realizarea unei deplasări perfect drepte şi va face această metodă mai puţin exactă decât folosind repere. Va trebuie să treceţi peste această inexactitate prin alegerea cu grijă a itinerarului de deplasare şi a punctelor de control.

Execuţia deplasării după un azimut pe timp de noapte. Tehnica care garantează succesul deplasării pe timp de noapte este în mare asemănătoare cu cea care se aplică pe timp de zi. Oricum, trebuie acordată o atenţie deosebită acelor aspecte ale deplasării care sunt afectate datorită limitărilor impuse de întuneric.

Asocierea cu terenul. Ca şi la deplasarea pe timp de zi şi pe timp de noapte trebuie să fim familiarizaţi cu terenul în care ne vom deplasa. Dacă pe timpul deplasării ar trebui să coborâţi un deal dar voi începeţi să urcaţi înseamnă că ceva nu este în regulă. Trebuie să fiţi în măsură să folosiţi asocierea cu terenul care are aceleaşi dimensiuni ca şi pe timp de zi, deci trebuie să aveţi încredere în recunoaşterea terenului. În funcţie de situaţie, menţineţi un azimut cât mai exact şi măsuraţi distanţa cu pasul.

Ocolirea obstacolelor mari pe timp de noapte. Ocolirea unor obstacole neaşteptate pe timp de noapte este foarte simplă, folosiţi tehnica celor 90 de grade. Pentru a vă întoarce 90 de grade la dreapta, ţineţi busola folosind tehnica la nivelul pieptului; întoarceţi-vă până când centrul luminos al literei E este sub linia luminoasă( nu mişcaţi inelul crestat). Pentru a vă întoarce 90 de grade la stânga, rotiţi-vă până când centrul literei luminoase W se află sub linia luminoasă. Acest lucru nu necesită schimbarea setărilor busolei (inelul crestat), şi vă asigură o întoarcere precisă de 90 de grade.

Punctele de verificare. Punctele de verificare trebuie să fie uşor de recunoscut. Trebuie să fiţi familiarizaţi cu caracteristicile fiecărui punct de verificare şi cu trăsăturile trenului din vecinătatea acestuia. Trebuie să ştiţi când sunteţi în vecinătatea punctului de verificare. Deşi nu este întotdeauna posibil un punct de verificare la deplasarea pe timp de noapte trebuie să fie de o asemenea natură astfel încât negăsirea lui să fie aproape imposibilă chiar dacă ne-am abătut uşor de la direcţia de deplasare. Din acest motiv un traseu format din mai multe puncte de verificare în linie este superior unui traseu format dintr-un singur punct de verificare.Galerie foto
  • Deplasarea în teren pe timpul nopții

Data adaugare: 07-04-2012 10:18 autor: Marius Stefan
   
Ultima modificare : 06-05-2012 07:46

Comentarii