21 April 2018
facebook twitter youtube Google+

Harta


Prognoza meteo


Sondaj
În ce perioadă din an vă efectuați de obicei călătoriile turistice?
Articole » Supraviețuire » Hrana » Procurarea și prepararea hranei de origine animală


Carnea este evident mai consistentă decât hrana din plante. În unele locuri poate fi ușor de procurat, dar pentru aceasta trebuie cunoscut modul de viață al diferitelor animale și modalitățile de a le captura. Pentru a satisface nevoi imediate de hrană trebuie căutate viețuitoarele cele mai abundente din zonă și mai ușor de procurat cum ar fi: insecte, crustacee, moluște pești și reptile. Principalele mijloace de capturare a mamiferelor și păsărilor sunt vânătoarea, capcane cu laț, plasă, gropile-capcană, capcane cu arc și momeală.

Pe timpul instalării unei capcane trebuie să se ia toate măsurile pentru a evita impregnarea și a îndepărta mirosurile succeptibile care pot îndepărta animalele. După confecționare capcana trebuie spălată cu apă clocotită și leșie din cenușă de lemn, pregătirea se face mai departe delocul amplasării, instalarea se face folosind niște bețișoare și se maschează cu vegetație verde sau uscată. La amplasare (de regulă pe înserat) capcana trebuie să fie ancorată de un punct fix, se efectueze cât mai puține modificări ale mediului. Momeala se pune la sfârsit fiind manipulată în aceleeași condiții ca și capcana. Dacă este posibil, cu 2-3 zile înainte de a fi amplasata capcana , în zona respectivă se va lăsa hrană pentru a obișnui animalele.

Toți peștii proveniți din apă dulce sau sărată din țara noastră sunt comestibili. Reguli pentru pescuit: în zori, după lăsarea serii, înainte de furtună, când frontul admosferic se deplasează, noaptea cu lună plină sau lipsită de stralucire. Mijloace improvizate de pescuit: cârlige din ace de gămălie, cuie, sârmă; undiță din sfoară, fire textile, plante; momeală din peștișori, insecte, viermi, scoici, lăcuste, fluturi, materiale colorate sau strălucitoare. Locul propice pentru a pescui cu undița este acolo unde apa are adâncimea mai mare și este liniștită. Se mai poate pescui și folosind priponul, un fir lung de 2-3m de care se leagă 10-15 cârlige cu diverse tipuri de momeală, fir ce se fixează și se lasă în apă pe timpul nopții.Cele mai eficiente mijloace de pescuit sunt plasa și năvodul dacă materialele pentru asamblarea lor se pot găsi.

Reguli de prindere a reptilelor: șerpii se pot prinde dimineața devreme sau după-amiaza târziu; șopârlele sunt abundente și pot fi găsite peste tot; carnea este comestibilă dacă se fierbe sau se prăjește. Șerpiiveninoşisauneveninosi sunt comestibili, au gustasemănător cupuiulşi peştele, semănânfripţipejardupăceînprealabiliaufostjupuiţişiliseîndepărtează capul.Depreferatsuntşerpiideapă,detaliemijlocie.

Toți amfibienii și șerpii se decapitează și se jupoaie înainte de a fi gătiți pentru că piele lor poate fi toxică. Ouăle lor sunt comestibile și se pot consuma crude, fierde, prăjite sau omletă. Broaștele țestoase se fierb până li se desprinde carapacea. De la broaşteledeapăsemănâncănumaimembreleinferioare(puide baltadupă ce au fostjupuite, fripte,prăjite),broasca râioasa - este comestibilă,dacăise îndepărteazăcu grija pielea careconţineglande cu substanţe toxiceșise spală bine cu apă.

Prinderea păsărilor și a animalelor se face studiind direcțiile de deplasare, cuiburile, prin folosirea unor capcane atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Păsările și mamiferele po fi întâlnite în diverse locuri cum sunt: la marginea pădurilor; pe poteci, în poienițe sau luminișuri; pe malul apelor; pe câmpurile unde au fost cereale. Toate păsările sunt comestibile, dar carnea răpitoarelor care se hrănesc și cu stârvuri (vulturul, șoumul, corbul, cioara, coțofana) trebuie să fie fiartă timp îndelungat inainte de a fi consumată. Păsările se pot prinde ușor cu plase,  prin risipirea pe sol a unor boabe de grâu îmbibate în alcool sau câteva semințe legate cu o ață al cărei celălalt capăt se leagă de un băț. O altă medodă este folosirea cleiului (din rășină de brad de ex.) cu care se ung bețișoare lungi de 10-15 cm care se lasă pe sol (se vor lipi de pene și picioare) în apropierea unor semințe sau prin ungerea cu clei a unor cornetee de hârtie care se înfig în sol și în care se vor pune câteva semințe (cornetul va rămâne lipit de capul păsării).

Cărnii provenite de la lupi, câini, nevăstuici, vulpi, râși, dihori, șobolani și soareci treuie să i se acorde atenție specială deoarece pentru a distruge posibilele substanțe toxice, se va fierbe un timp îndelungat înainte da a fi consumată.

Când se dispune de anumite mirodenii acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți gustul mâncării. La preparearea alimentelor sarea poate fi substituită cu cenușă de cicoare.Galerie foto
  • Procurarea și prepararea hranei de origine animală

Data adaugare: 16-03-2012 16:58 autor: Marius Stefan
   
Ultima modificare : 11-04-2012 19:16

Comentarii