21 April 2018
facebook twitter youtube Google+

Harta


Prognoza meteo


Sondaj
În ce perioadă din an vă efectuați de obicei călătoriile turistice?
Articole » Trasee montane » Munți » Aninei » Izbucul şi cascada Bigăr


 Izvorul Bigâr, cunoscut și sub denumirea de izbuhul Bigăr, este o arie integrală de interes național ce corespunde categoriei a V-a a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.

Rezervația face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița și a fost înființată în anul 1982, iar prin Legea nr. 5/2000 a fost declarată arie protejată. Teritoriul rezervației  este o zonă colinară cu o supafață de 176,60 ha, care include izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poieni, pajiști.

Fauna este alcătuită din mamifere (urs brun, râs, vulpe), păsări, reptile, amfibieni, pești, iar flora este specifică zonei montane a Munților Banatului.

Izbuhul Bigăr este un izvor puternic alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei. După cca 200m, apa bogată în calcar a izvorului se varsă în pârâul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros ce poartă numele de cascada Bigăr.

Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră! Cei de la The World Geography au fost atât de impresionaţi de micuţa cascadă românească, încât au plasat-o în fruntea topului cascadelor unice în lume,cascade ieşite din comun din toată lumea, în 2013.... O locaţie unică, o cascadă unică... toate la noi în ţară!

Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe Paralela 45 Nord. Localizată în Sud-Vestul României, în judeţul Caraş-Severin, căderea de apă este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume, anunţă Huffington Post.

Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

Popasul este compus dintr-o poartă de lemn, un pod şi o zonă cu chioşc, unde se poate lua o pauză perfectă după un drum lung cu maşina!

De pe podul simpatic din lemn... solid, dar marcat de toţi turiştii care au trecut pe aici... se vede în toată splendoarea ei cascada. Nu ştiu dacă pot descrie în cuvinte cât este de frumoasă şi de spectaculoasă, dar după ce am văzut-o am înţeles de ce a primit primul loc în top.

Dacă ar fi să o descriu, aş spune că este o ciupercă imensă de pământ, acoperită cu muşchi, peste care curge una dintre cele mai albastre ape pe care le-am văzut eu până acum...
Galerie foto
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr
  • Izbucul şi cascada Bigăr

Data adaugare: 03-09-2014 18:05 autor: Marius Stefan
   
Ultima modificare : 03-09-2014 18:05

Comentarii